TERRA VENATOR

Tysk jaktterrier i Blekinge

Om oss

Av olika anledningar så fastnade jag för rasen och är sedan flera år tillbaka terrier-entusiast. Jag använder mina hundar regelbundet vid drevjakt, grytjakt och eftersök samt givetvis även som familjehundar.

 

Min
avsikt är att bedriva en småskalig selektiv avel på hundar som håller de kvalitéer jag eftersträvar. Jag vill ha små grytskarpa hundar som samtidigt är bra drivare och vildsvinshundar. Parar enbart terriers med hög jaktlust och skärpa som gång på gång visat sin duglighet såväl ovan som under jord. Ambitionen är främst att ta fram högpresterande rastypiska jakthundar för seriösa jägare som vill ha en tålig oöm jaktmaskin. Därför är det självklart att mina hundar inte under några som helst omständigheter kommer att säljas till icke jägare.

 

Jag har valt att starta mina hundar på Tysk jaktterrierklubb’s anlagsprov /jaktprov och anser att det är det minsta man kan göra för att hjälpa till med bevarandet av rasens specifika egenskaper. Rasklubbens avelskriterier kan knappast betraktas som orimliga utan högst skäliga krav på hundar som ska användas i avel, dvs en kvalitetssäkring på att avelshunden ser ut och fungerar som en rastypisk jaktterrier ska göra. Tyvärr så förekommer det en ganska omfattande avel på helt omeriterade individer varav många dessvärre inte håller måttet som rastypiska jagande hundar. Denna sk ”avel” är något som jag tar avstånd ifrån. De hundar som går i avel hos mig är meriterade och fullt ut godkända enligt TJTK’s krav för avel.

 

Just mångsidigheten är något av rasens stora fördelar. Ena dagen är det klövviltjakt och nästa dag står det kanske grytjakt på programmet. Grytjakt är något som genom åren har kommit att bli ett starkt intresse, både räv och jakten på grävling. Pulsen slår alltid ett extra slag när räven kommer farande ur grytet med en terrier i bakhasorna. Eller lyckokänslan man får när man slår igenom grytgången efter ett bra hundarbete på grävling.

Med vildsvinens tilltagande framfart i våra marker har också efterfrågan på dugliga vildsvinshundar som aktivt söker upp och vågar jaga gris självständigt ökat. Den tyska jaktterriern är med sin höga jaktlust och skärpa självklart ett bra val till just vildsvinsjakt. Det lilla formatet i kombination med den stora jaktlusten och allroundegenskaperna gör rasen till ett intressant alternativ till de mer traditionella specialiserade jakthundraserna. Många jägare har idag inte längre möjlighet att hålla ett antal hundar för olika vilt och jaktformer och med tanke på detta så känns rasen som en bra kompromiss.

 

Efter jakten ska hundarna givetvis vara lugna och kunna koppla av utan stress. Mina hundar lever i hemmiljö och sover inomhus på nätterna. Jag har en känsla av att så länge jag orkar bära vapen så lär det finnas minst en tysk jaktterrier hemma på gården, rasens okuvliga vilja att forcera fram i skogen eller under jord är något som gjort mig till en entusiastisk jaktterrierägare.

 

Andreas

Recent Videos

4239 views - 0 comments
4117 views - 0 comments
4016 views - 1 comment
4795 views - 0 comments