TERRA VENATOR

Tysk jaktterrier i Blekinge

Blog Post New Entry

Hej,

 

Får tyvärr erkänna att jag är för dålig på att uppdatera hemsidan. Säsongen 2016/2017 har varit bra med många lyckade jakter för hundarna.

 

Min jämthund Elsa har kommit igång, tycker hon har varit seg i starten men det har börjat lossna för henne nu. Två grisar skjutna för henne efter ett antal stople ut. Sara har lagt ner ett stort jobb med vildsvinsträning i hägn för Elsa. Dom gamla tyskarna Cato och Hilma har jagat utan större bekymmer. Det har skjutits ett antal vilt för båda, dock mest för Cato. Vår yngsta förmåga Tyra har hunnit med å gå lite jaktprov samt börjat jaga allt bättre och bättre som det verkar. I slutete på året 2016 fick vi även möjligheten att ta över Terra venator OBH Castor vilket vi också gjort. Han har varit med oss på jakter här i slutete av säsongen och skötts sig bra tycker vi. Denna herre blir en välkommen tillgång på grisjakterna framöver som ersättare till gamle Cato. Som det ser ut nu så har vi inga kullar planerade. Hilma är pensionerad och Tyra lite för ung och oprövad.

 

Ni som vi ha lite mer uppdaterad information om jakten och hundarna kan numera följa mig på facebook. Sök på mitt namn och du skall finna!

 

Vänliga hälsningar

 

Andreas

view:  full / summary

Hundar

Posted by tjtcato on August 11, 2015 at 4:15 AM Comments comments (54)

Ny jaktsäsong och nya utmaningar på gång. Injagning av Elsa ska påbörjas, Nya valpar på gång in i Kenneln som förhoppningsvis ska bli avelsdjur men ffa dugliga jakthundar. Följande situation råder: Båda mina trotjänare har blivit till åren komna, deras ersättare kommer att ställas inför den granlaga uppgiften att försöka fylla platserna efter dessa hundar.

Hilmas sista kull kommer, om allt går bra att se dagens ljus V.40. Tanken känns ovan men nya hundar måste köras fram. Både Cato och Hilma har varit med mig i många år och delat både med -och motgångar i skogen.  Kanske får jag en eller två säsonger ihop med gamlingarna men det är inget jag vågar räkna med. 

Skitjakt på er!

Parning 2015!

Posted by tjtcato on April 15, 2015 at 8:15 AM Comments comments (141)

Det var länge sedan jag uppdaterade både blogg och hemsida, ska försöka bättra mig på denna punkt. 2015 kommer bli en spännande säsong med ny hund som ska jagas in och en riktigt bra parning på gång. Läs mer om denna parning under fliken valpar & avel. Själv håller jag koll på mina vildsvinsåtlar och bilderna som knäpps där. Jag är försiktigt possitiv vad gäller grisarnas reproduktion i år. Det ser ganska bra ut inför kommande hundjakter till hösten. Jag kommer ta en ny terrier-valp till sommaren, mer info om detta senare. 

Kommande parning

Posted by tjtcato on April 8, 2014 at 1:10 AM Comments comments (2)

Nu har Hilma börjat löpa. Inom någon vecka borde det vara parat och klart. Täckhund blir Tyja's Oljade Blixten, en hane som jag tror mycket på. Blixten är en hund med intressant stam som är förvånansvärt lite använd i avel. Hans coola mentalitet är något som tilltalar mig mycket. Blixten är givetvis meriterad och fullt ut godkänd enligt TJTK's avelskrav. Han har LL-status N/N (fri från anlag). För frågor gällande denna parning är ni välkomna att höra av er på mail eller telefon.

Bockjakt

Posted by tjtcato on August 18, 2013 at 2:20 PM Comments comments (1)

Årets premiär började segt, första morgonens pass gav inget annat än en älgobservation. Ingen bock trots upprepade försök med lockpipan. Till kvällspasset så bytte jag område intill en mindre sankmark. Vinden hade tilltagit och förhoppningarna var inte dom bästa. Jag lockade men utan resultat. När klockan hade passerat 21 så såg jag ett djur komma ut från kärret. Råbocken gick i rask takt snett emot mig utan att erbjuda något bra läge. När han var ca 90 meter ifrån mig så vände han upp bredsidan och jag kramade av skottet strax bakom bogen. Bocken gjorde ett högt hopp och drog iväg men rasade efter att ha gjort en cirkulär rusning. När jag kom fram såg jag att skottet hade slagit igenom båda lungorna.

 

 

När klockan ringde 03:30 morgonen därpå var jag duktigt trött. Väl ute i skogen satt jag en dryg timme innan revirbocken jagade en yngre förmåga ca 50 meter framför mig. Ingen av dom gav något rent skottläge. När klockan hade passerat 07:15 så kom nästa bock gående förbi mig på högra sidan med avstånd 5 meter ifrån mig. Han avslöjade mig dock snabbt utan att jag kunde komma till skott och bocken skällde hånfullt när han skuttade iväg in i skogen. Jag avbröt därefter och körde hem. Väl hemma så letade jag (Mia) upp mitt gamla lövcammo-ställ med tillhörande ansiktsmask. Jag bytte även vapen till min gamla trogna merkel drilling som bättre lämpar sig för närstrid då den har ett lågförstorande sikte monterat. Mia tyckte jag såg aningen manisk ut i blicken, men ska man göra något så ska man göra det riktigt.

Kvällen kom och jag var åter igen tillbaka i skogen bland träden där jag satt på morgonen. Efter någon timme kom det ett smaldjur och höll mig sällskap en stund. Jag provade att locka men det gav dock ingen effekt. Klockan drog sig mot 21 och det började bli ganska skumt inne bland stammarna där jag satt. Efter ytterligare några minuter hörde jag några svaga knäpp och sedan kom ett rådjur smygande från höger sida. Denna gång var jag dock bättre förberedd och hade bössan osäkrad vid axeln. Det fanns en lucka vid en sten på ca 2 meter intill en björk och bocken närmade sig nervöst denna position. När han kom fram i luckan vilade rödpunkten mitt och bogen och skottet gick sekunden efter. Bocken tog ett skutt och försvann men ett ljudligt brak avslöjade att bocken hade gått omkull. Det var ingen märkvärdig trofé men jaktupplevelsen var stor. Ett minne jag kommer att bära med mig länge.

 

Bellas vildsvin

Posted by tjtcato on August 15, 2013 at 2:20 PM Comments comments (0)

Jag fick ett meddelande från André idag, Bellas första skarpa eftersök. Tiken släpptes på skottplatsen och gick ifatt svinet ute i ett fält med åkerbönor. Där jobbade Bella intensivt med grisen utan att släppa trots att hon fick stryk tre gånger innan husse kunde avfånga vildsvinet. Vi lyfter på hatten och gratulerar André och Bella till ett väl utfört arbete.

Grisen vägde 72kg och var träffad långt bak.

Grisjakt

Posted by tjtcato on August 8, 2013 at 4:35 PM Comments comments (1)

Grannen kom förbi igår och berättade att grisarna hade gått hårt åt kornfälten och frågade om jag kunde göra en insats. Jag ringde till André och undrade om han ville hänga med och det ville han. Vi tog pass så vi kunde täcka av varsitt fält med tanke på kulfång och vindriktning.

Strax innan kl 22 så började dom första grisarna droppa in. Sedan kom fler och fler. Vi hade till slut grisar framför, bakom och mellan oss, mest suggor med kultingar men även någon årsgris samt en rejält stor oidentifierbar gris. André trodde det var en galt men jag är inte lika säker. Jag lyckades komma till skott på en mindre gylta som fick en bra träff strax bakom bogen. Detta skrämde iväg dom stora suggorna men den största grisen gick och åt utan minsta tendens till rädsla. Då smög jag hem och hämtade Cato. Väl tillbaka till fälten så pekade André framför skjutstegen där han satt och jag smög ut med terriern i kornet. Cato insåg nog vad som var på gång och var helt tyst men hela kroppen vibrerade på honom. Jag strök kopplet och byrackan struntade i alla de kultingar vi skulle ha tag på och sprang istället rakt ner där den stora grisen gick. Dom drabbade samman och sedan blev det fart på svinet. Drevet gick rakt ut och vi hörde hunden i dryga 30 minuter, efter ytterligare 15 minuter var han tillbaka. Det var dock flera kultingar kvar i säden. Cato skuttade som en hare och grisarna flydde hals över huvud. Jag tror att vi gav dom något att tänka på.

Gyltan gick ca 50 meter efter skotttet

Tagen på bar gärning med skägget i brevlådan

 

Sist men inte minst vill vi passa på att gratta hundarna i B-kullen som fyller 1 år idag.

Hmm

Posted by tjtcato on April 22, 2013 at 8:10 AM Comments comments (0)

Länge sedan jag skrev här i bloggen, det beror mest på två saker. För det första så är det ”off season” nu, dvs ingen hundjakt. Den andra anledningen är att vi håller på med vårt nya boende som tar i princip all ledig tid i anspråk. Men jag klagar inte, det är självvalt. Jag har ändå hunnit med att vårstäda grisåtlarna och gjort en del nyinvesteringar, bla foderspridare. Dessa nya 12v modeller har betydligt bättre kapacitet än dom gamla jag har använt innan. Tiden får avgöra om spridarna håller måttet eller ej.

Tillverkad helt i metall med uppladdningsbart 12 volt batteriMagdlena är självklart med och ser till så farsan ínte slappnar av för mycket


Dom vuxna vildsvinen är nu åter lovliga och troligtvis blir det lite åteljakt framöver. Det kan vara riktigt skönt att sätta sig på grisåtlen en fin vårkväll och koppla av lite från vardagens jäkt och stress. För att inte tala om det fina köttet grisarna ger. Foto-albumet på hemsidan fungerar inte längre och vi tittar på olika lösningar för att kunna sparka igång ett nytt album. Får se när tiden finns att lägga över bilder. 

 

Vad gäller hundfronten så går vi och väntar på att Asta ska börja löpa och paras med Boss. Vi tror mycket på denna kombination och förväntar oss att hundarnas respektive egenskaper ska nedärvas i form av små, svarta och skarpa terriers. Jag har även fått en del rapporter från B-kullens valpköpare. Verkar bli trevliga hundar med mycket energi/ motor och, som det verkar en rejäl dos nedärvd jaktlust. Några av valparna har trots ung ålder hunnit med att göra sina första drev med önskat resultat.

FOXRACING

Posted by tjtcato on December 29, 2012 at 1:50 PM Comments comments (1)

I går premiärjagade vi med stövare här hemma. Både glenn och Anton var här med sina hundar. Det blev upptag nästan omgående när Anton strök kopplet, Yes gjorde som han brukar, dvs drev räv som f-n och 2,5km senare var räven i gryt. Anton kopplade Yes på grytet medan Ola och jag begav oss dit. Grytet var ett typiskt stenskärv mellan två åkrar intill en mindre bergrygg. Vi ställde ut oss och Hilma släpptes. Hon gnydde lite och jag förstod att det var trångt bland stenarna. Hon kom inte åt räven och bytte grytingång, detta gav resultat och den röde lämnade grytet fortare än kvickt.

Den korta versionen : Anton och jag tömde piporna och därmed var dagens första räv skjuten.

Hilma med den granna rävtiken

Rävjakt när den är som bäst, dvs med bra stövare och svart grytkrokodil

Glenns hundar drev hare under tiden men tyvärr gick det iväg på fel marker. Vi fikade och provade nästa såt men den var tyvärr tom på räv. Vi samlades och beslöt att prova en sista såt nere i Lillagärde vid ån. Det gick dock till en början trögt men när klockan började närma sig 15 så hittade Yes äntligen en ny räv. 5 minuter senare var nästa räv i gryt. Anton ropade på radion och jag lämnade mitt pass för att hämta Hilma i bilen. När jag var nästan framme så small det ett skott. Anton kunde rapportera att dagens andra räv var skjuten. Stövaren hade lyckats ta sig in i grytet som var beläget under ett stort klippblock. Det blev för mycket för räven som valde att lämna grytet rakt i Antons famn som avslutade med ett bra skott.

Yes första gryträv (mig veterligen)

Vi skrattade gott åt detta när vi mötte upp Anton. Yes var dock inte klar och tog snabbt upp ännu en räv, denna vallades sedan i ett rasande tempo men tillslut kopplades rävtorpeden då drevet gick neråt ån till. Så man kan säga att räv nr 3 kom undan med blotta förskräckelsen när Hemmingsmålas jävligaste hamiltonstövare var på besök. Vi hade en riktigt trevlig jaktdag och Yes är som vanligt en sann fröjd att jaga räv med.

Två rävtikar blev till slut dagens resultat

JULEGRISEN

Posted by tjtcato on December 25, 2012 at 1:10 PM Comments comments (0)

Jag och Hilma gick en sväng med bössan i eftermiddags. Upp i backen bakom Jannes gård och sedan var tyskan borta. Jag hör henne riva i någonstans bakom höjden som är emellan oss. Ett rungande ståndskall ekar över skogen. Jag försöker smyga så tyst det går mot Hilma men ganska snart går det loss. Sedan går drevet i nordvästlig riktning i ca 1,7km innan hunden släpper och tar bakslagen tillbaka. Efter ytterligare 20 minuter är Hilma tillbaka vid upptagsplatsen men jag hinner inte ta fram kopplet innan hon är borta igen. Några enstaka skall innan det åter står still ca 150 meter ifrån mig. Denna gång struntar jag i att smyga utan går med raska steg mot ståndskallet. Jag kommer fram till en granplantering och ser efter en stund hur en av granarna rör sig framför tiken. Jag lägger an och i nästa utfall får jag en bredsida och skickar iväg en brenneke på grisen. Den hinner inte lägga sig innan Hilma är framme och hugger rakt över trynet.

Hilma med sin galt efter avslutat arbete

Grizzlyn fick frakta hem Julegrisen

Grytjakt med Asta

Posted by tjtcato on December 22, 2012 at 4:55 PM Comments comments (0)

Anton ringde och berättade att dom hade skjutit två rävar till för Asta i gryt. Vi lyfter på hatten och gratulerar till framgångarna.


Rss_feed

Recent Videos

4239 views - 0 comments
4117 views - 0 comments
4016 views - 1 comment
4795 views - 0 comments